O NAMA

Savez elektronskih sportova Crne GoreSESCG (Savez Elektronskih Sportova Crne Gore) je formiran da se bavi razvojem, promocijom i regulacijom eSporta u CG.
Savez organizuje državna i internacionalna takmičenja i lige i sprovodi standardizaciju pravila propisanih od strane Svjetske Esport Federacije (IESF).

SESCG je osnovan 2013. godine. U tom periodu je osnovana Prva Crnogorska Liga (PCL) u DOTI 2, inspirisana DOTA 2 „Internationalom“ koji je održan godinu dana ranije i čiji je nagradni fond bio milion dolara. Gaming koji se do tada smatrao hobijem i brojao par stotina hiljada igrača u cijelom svijetu, postaje eSport, koji će deset godina kasnije i zvanično postati sportska disciplina. PCL 2013. godine broji preko 30 timova i od tada broj zainteresovanih za učešće značajno raste. Dvije godine kasnije u PCL uvodimo Counter Strike GO, kao naslednika čuvenih Counter Strike 1.5 i 1.6 verzija. U periodu od 2015. do 2016. u program PCL se prvi put pojavljuje Leauge of Legends, u tom trenutku igrica sa najviše igrača.
Od 2016. do 2017. godine zarada u gaming industriji nadmašuje filmsku i muzičku zajedno, da bi se danas izjednačio sa sportskom industrijom.
Od brojke od par stotina hiljada, dolazimo do 3.5 milijarde gejmera u cijelom svijetu.

Za deset godina svog postojanja Savez je organizovao blizu 500 različitih turnira i događaja (online/lan), u kojima je učestvovalo preko 7000 takmičara. Danas igrači iz Crne Gore imaju mogućnost da osim kao reprezentativci na evropskim i svjetskim prvenstvima, učestvuju i na najvećim poluprofiesionalnim i profesionalnim turnirima. Među njima su Pavle Bošković Maden, jedan od najboljih svjetskih CSGO igrača, zatim EFC Budućnost koja je prvak Evrope u eFootballu u modu 11vs11, kao i igrači naslova Clash Royale, PubG Mobile, eFootball itd.

Kako se razvijao eSport rastao je i Savez, koji postaje član IESF (International eSport Federation) koja danas broji preko 130 država svijeta, GEF (Global eSport Federation), WESCO (World eSport Comunity), EEF (Europen eSport Federation) i AEF (Adria eSport Federation) čiji smo i jedni od osnivača.

SESCG je priznat i od strane Crnogorskog Olimpijskog Komiteta (COK).

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming

Watch Live Streaming