• 09. Avgust 2022

Prvi festival gejminga i nauke u Crnoj Gori

Festival gejminga i nauke, pod imenom eFest predstavlja međunarodni događaj, koji će u tri (3) dana raznovrsnog programa u Podgorici, okupiti ljubitelje gore navedenih oblasti, ali i predstavnike 26 evropskih zemalja u okviru organizacije III evropskog prvenstva u jednoj od najpopularnijih video igara - eFootball-u.

Organizacija ovog događaja predstavlja “krunu” u dosadašnjem radu SESCG (Saveza elektronskih sportova Crne Gore), koji od 2013. godine aktivno radi na promociji i osnaživanju gejming zajednice u našoj zemlji. Kroz organizaciju velikog broja domaćih i regionalnih turnira, ostvarena je i komunikacija sa referentnim međunarodnim partnerima, odnosno IESF (Internetional eSport Federation) na svjetskom i EEF (European eSport Federation) na evropskom nivou.

Veličina globalnog tržišta video igara procijenjena je na 195,65 milijardi dolara u 2021. godini i očekuje se da će se povećati sa kombinovanom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 12,9% od 2022. do 2030. Napredak u tehnologiji i kontinuirane inovacije u hardveru i softveru omogućiće prikazivanje grafike u realnom vremenu, što će na dugi rok pokrenuti dodatni rast tržišta tokom predviđenog perioda. Očekuje se da će proliferacija pametnih telefona, rastuća stopa penetracije interneta i laka dostupnost igara na internetu doprinijeti rastu tržišta, ne samo na globalnom nivou već i u Crnoj Gori i regionu.

Edukativno-tehnološki događaj eFest će pored domaćih i stranih takmičara i ljubitelja video igara, okupiti i domaću akademsku zajednicu, inovatore i naučne radnike koji će dobiti prostor za prezentaciju svojih dostignuća, za koje vjerujemo da mogu biti interesantni i međunarodnoj publici, te zavrijediti određena buduća ulaganja i donacije.

Projektni tim SESCG će kroz organizaciju ovog događaja našu zemlju predstaviti kao atraktivnu turističku i gejming destinaciju, što će na dugi rok doprinijeti još većoj promociji Crne Gore širom Evrope i svijeta. Kroz razmjenu znanja i iskustva sa kolegama širom Evrope, te uživo prenos događaja na Javnom servisu Crne Gore i zvaničnim YouTube kanalima pružiće se snažan doprinos jačanju gejming zajednice, ne samo u našoj zemlji, već i na globalnom nivou.

Prvi eFest festival koji spaja gejming i nauku u Crnoj Gori, podijeljen u 6 zona će biti organizovan u Bemax areni u Podgorici, u periodu od 7-9. septembra, 2022. godine.

Uskoro opširnije...

Pročitajte još

Ostavite komentar