"

Pionirski poduhvati gejminga u Crnoj Gori su počeli još 2013 godine, osnivanjem NVO Savez elektronskih Crne Gore, sa kojim je pocela i prva liga u Crnoj Gori. Napominjem pionirski poduhvati, iz prostog razloga što je u to vrijeme gejming kao sport bio potpuna novina kako u cijelom svijetu, tako i u Crnoj Gori.

U Doti2, kao jedne od najigranije igrice u to vrijeme, smo prepoznali potencijal za organizaciju takmičenja i u našoj državi. Od te, iz ove perspektive davne 2013.godine organizovan je veliki broj turnira i liga u razlicitim naslovima igrica na pc, ps4 i mobilnim telefonima. Ne možemo, a da ne pomenemo samo jedne od sada već kultnih naslova u gejmingu za koje smo organizovali lige: Counter Strike 1.6, counter strike go, dota2, leauge of legends, hearstone, fifa20, pes20, nba2k20, clash royale.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće, a da od tada do danas nijesmo imali uspjesnu saradnju sa velikim brojem opstina, trznih centara, kompanija iz oblasti telekomunikacija i IT industrije. Kruna u ovom sedmogodisnjem radu je svakako ulešće na WESG kvalifikacijama 2 puta, koje važi i za nezvanično sjetsko prvenstvo u gejmingu.

“Pripreme su uveliko u toku, kroz naš Savez postavljamo Crnu Goru u središte velikih regionalnih dešavanja kada su u pitanju elektronski sportovi. Prvi turnir kao najava osnivanja Adria Esports Asocijacije (AESA) i lige CSGO Adria, će moći da se prati putem platforme “twitch”, vodeće svjetske „live stream” platforme za gejmere, esport takmičenja, muzička dešavanja i različite kreativne sadržaje, ali i putem naših društvenih mreža i youtube kanala”, saopštio je Filip Šoć, u ime SESCG.